Løse høns

IMG_6925

Hønen eller ægget…

Hos os kom hønen først. Eller kyllingerne, teknisk set. Men den slags vokser sig store og lægger sig skruk. Foråret 2012 lagde Maude og Bakker sig i deres redekasser, pustede sig op, skreg op ved mindste tilnærmelse, sultestrejkede og var i den grad skrukke. Vi havde aldrig haft skrukhøns eller ruget æg ud før. Forsøger man at læse sig til fremgangsmåden får man et hav af muligheder. Vi valgte at gøre det således:

Lasse byggede et rugehus med kyllingegård. På denne måde kunne den rugende hønemor ligge i fred for de andre og passe sine æg:

IMG_9871 IMG_9875 IMG_9878 IMG_9880

Maude var først ude med skrukkeriet. Ulykkeligvis bar hendes første rugeperiode ikke frugt – ingen kyllinger! Vi ved ikke helt hvorfor – måske havde det kolde forår alligevel været for koldt, måske havde vi ikke opbevaret æggene korrekt inden vi lagde dem under hende. Rugeæg skal opbevares ved ca 15 grader og vendes/drejes et par gange dagligt. Æggene skal helst ikke være for små, og ikke for store. Når der er samlet 7-12 æg (alt efter hønemors omfang) ind lægges de under den skrukke høne.

Maude fik en portion mere. Og denne gang, 21 dage efter påbegyndt rugning, klækkede æggene og hvad der MÅ være det sødeste i verden pippede og ibbede sig vej ind i verden:

IMG_3427 IMG_3105 IMG_3139 IMG_3233 IMG_3356

Kyllinger var i kyllingegården med hønemor de første fem dage. Herefter kom de på opdagelse i den store hønsegård, mens de andre høns var ude i haven. Senere mødtes kyllingerne med de andre høns inde hønsegården. Verden er stor når man er en dunbold, og Maude var ikke den allerskarpeste mor. Hun var god ved sine kyllinger, men ikke altid så god til at holde styr på dem…

IMG_4626 IMG_4278 IMG_4453 IMG_4466 IMG_4517 IMG_4548

Efter et par uger flyttede Maude ind i det store hønsehus med sine kyllinger. Det var ved at få fjer, langlemmede og skøre at se på. De kunne knap nok være under Maudes vinger mere.

Bakker (der bærer navnet Bakker fordi hun var en noget følsom sjæl som kylling og derfor ofte spænede baglæns af bar befippelse) havde i mellemtiden også lagt sig skruk. Vi rykkede hende og hendes æg over i det grundigt rengjorte rugehus. Bakker er en barsk høne der sædvanligvis rangerer højt i hakkeordenen. Hun afviste også flittigt vores tilnærmelser under rugningen. I juni 2012 klækkede hendes æg, og ud kom en flok kære kyllinger. Vi har mange forskellige racer høns, og derfor var det spændende hver gang hvad resultatet mon blev…

IMG_8652 IMG_8408 IMG_8415 IMG_8436 IMG_8478

Hvor Maude var en kende laissez fair var Bakker hård men retfærdig. Hun styrede rutineret (trods hun var førstegangsruger) sine kyllinger igennem tilværelsen – kaldte på dem når der var mad, kaldte på dem når det regnede og de skulle gå under hendes vinger. Det var en fornøjelse at se. Bakker indtog også tidligt både hønsehus og -gård samt haven sammen med hendes kyllinger. Hun forsvarede dem med næb, klør og vinger, både overfor de andre høns i flokken, men i høj grad også overfor Bombom vores hankat. Fristelsen var stor for Bombom når en sværm af små kyllinger vrimlede rundt i haven. Men ak – gentagende gange jog Bakker ham på flugt. Bombom indstillede tilsidst jagten.

Kyllingerne vokser, vi opdager deres temperament, deres farver og deres køn (noget kan være RET besværligt). Mens man forsøger at blive en flot høne eller hane, er man ikke altid lige køn…

IMG_1619 IMG_1625 IMG_1604

En flok på 6-8 høns (og en hane, hvis vi kan finde én der passer i temperament – noget der heller ikke er helt nemt) er passende. Og derfor skal der tyndes ud, når pladsmanglen bliver for stor, og når der er kød nok på brystet.

Sammy, Dyveke og Bruno IMG_4426 IMG_4443 IMG_4456 IMG_4484

Når vi slagter henter vi hønsene efter de har sat sig på pind om aftenen. Da de er fritgående ville det betyde at vi ellers skulle jagte og stresse og bruge lang tid på at indfange – det vil vi ikke. Vi henter en høne/hane af gangen og bærer dem, uden stress og panik (som høns jo immervæk har en tendens til) op til huggeblokken. Lasse henter hønsene og giver dem et slag der lammer/slår dem bevidstløse. Jeg svinger øksen. Én af gangen, uden stress og for megen skræppen op. De andre høns der bliver tilbage opdager ingenting, og har næste morgen næsten glemt de nu hedengange.

De hovedløse skoldes i varmt vand (ca 80 grader – ikke varmere for så ødelægges huden, og ikke koldere for så er det næsten umuligt at flå fjerene af dem). Vi bruger en stor gryde til det formål. Så plukkes der. Herefter skyldes de lidt og fødderne skæres af. Så skæres der, med en lille skarp kniv, et hul rundt om kloaken. Hullet skal være stort nok til at man kan føre hånden ind i hønen, og hente (hvis man er lidt heldig) hele molivitten ud. Det er en øvelsessag at få hentes alle indvole ud uden at skære for meget i hønen og uden at få hønse-tarms-indhold fordelt over hele arbejdsbordet. Vi øver os…

Så skyldes der. Duppes tør, og over bål eller med en ukrudtsbrænder svitses de sidste små stubbe af hønen.

Man siger at høns omkring 2 år er for gamle til at blive en steg, men perfekte som koge/suppehøns.

____________________________________________________________________

Alt det praktiske:

Pt har vi syv damer. De lægger for tiden 5 æg om dagen (ja, tilsammen altså), hvilket er helt flot, årstiden taget i betragtning. Der er lys i hønsehuset tidlig morgen og tidlig aften – den ekstra mængde lys er med til at holde ægproduktionen igang. Men når en høne fælder (nogen fælder én gang om året og er meget påvirket af det, andres fældeperiode opdager vi næsten ikke) lægger den ikke æg. De lægger heller ikke æg ved sygdom eller når de er skrukke. Som oftest lægges der æg i deres redekasser i hønsehuset. De færdes frit over hele matriklen (og mere til), og spadserer derfor tilbage til hønsehuset for at ægge den. Det hænder at der lægges æg i noget halm ude i brændeskuret. Og et par andre steder. Så længe vi ved hvor det er, gør det ikke spor. De råber op når de har lagt et æg – stolte af bedriften! På den måde er det ofte nemt at finde æggene.

Her har Irma været innovativ og lagt et æg i vores vasketøjskurv…

PicMonkey Collage

Vi fodrer med skalder, fuld-/kraftfoder (økologisk) og økologisk hvede eller havre. Herudover får de madrester. Og hønseguf. Og naturligvis alt det grønne de kan finde ude i verden, al den grønkål de kan pille af stokkene og alle de orme de kan hive op af jorden. Om foråret er det en fornøjelse at grave urtehave – hønsene, især Irma, flokkes om greben eller skovlen og hugger fuldfede regnorme i sig.

Hønseguf: Klid, A38, olie, hvidløg, løg (hakket/revet) og kartoffelmel. Blandes på slump til en fast masse – hønsene elsker det. A38 og kartoffelmel er godt til “lange” maver (aka tyndskid), løg og hvidløg er godt til immunforsvaret og dermed til at holde små skadedyr væk fra hønsene, og olien er med til at forhindre parasitter i at sætte sig i hønsenes tarme.

Huset er kalket indvendigt. Det skal efter sigende gøres årligt, det mindsker forekomsten af små skadedyr. Lasse muger jævnligt ud – fjerner det tilskedne underlag (savsmuld og halm) og strør nyt. Dagligt skrabes hønselort af brættet under deres pinde. På den måde når huset aldrig at blive rigtig ulækkert og lugtende. Hønselorten opbevares i et stor spand nede i hønsehuset og tømmes på vores kompost.

Vores høns er tykke, sunde og stærke – de færdes frit og bruger alle deres hønse-egenskaber og sanser. Derfor er de også sjældent syge. Vera havde i efteråret 2012 en uforklarlig langvarig tristhed, og netop som vi overveje kraftigt at befri hende for hendes lidelser, livede hun op og begyndte at lægge æg igen. Nogle af damerne døjer med kalkben i ny og næ. En luse-agtige mide der angriber ben og fødder. Vi behandler med Nix-luseshampoo og olie. Lus har hønsene også haft besøg af. De er lidt svære at komme til livs, men vi har behandlet med luse-pulver. Og sprøjtet huset med staldchok (noget giftigt stads, men det kan blive nødvendigt).

IMG_9438

____________________________________________________________________

Lidt om begyndelsen: Til trods for lidt skræk for fugle der flakser, og til trods for et barndomstraume om en sindsyg hane (men også en højt elsket onkel der på bedste superhelte manér pillede hovedet af hanen bagefter), kastede vi os, i foråret 2011, over projekt høns. Og hønsegård. Lasse fattede pen og papir og tegnede og regnede og skitsede. Og han fattede træ, hammer, sav, pælebor, linolie, kalk, hønse- og kyllingetråd og gik igang. Sådan blev hønsegården og hønsehuset til:

IMG_4584 IMG_4505 IMG_4501       IMG_4536

IMG_4541         IMG_4550

IMG_4531

D. 25. maj 2011 flyttede det første hold kyllinger ind. Opvokset hos vores ven Kirsten i Bred på vestfyn. 5 små forvirrede kyllinger der i bogstavelig forstand lige var fløjet fra reden. Nysgerrige, med åbent sind og lange halse undersøgte de hønsegården, og hilste på naboen Afro (vores hængebugsvin) igennem hegnet. Den gang fyldte de ikke meget i det store hønsehus.

IMG_6127    IMG_6140    IMG_6298   IMG_6398

Disse første fem kyllinger kom til at hedde Brahmsen, Blomberg, Punky, Whity og Browney. Alle vores høns får navne, også selvom de tilsidst ender i suppegryden. En stor del af glæden ved at have høns er at se dem udvikle sig, vokse og få en personlighed (for jo! Høns har en personlighed!). I dag lever Punky i bedste velgående, resten af det første kuld af for længst blevet fortærret. Indtil nu har cirka 26 høns levet på Bakkenotten. De fleste er enten flyttet til andre små havehønsehold, eller er endt i fryseren. Pt lever og huserer 7 fuldfede hønsedamer i haven, i brændeskurene, i drivhuset, på grusvejen, på marken og hos naboen. Irma, Bakker, Punky, Vera, Maude, Brylle og Torben!

Fotorapportage om livet som høne på Bakkenotten 🙂

IMG_7745 IMG_7797 IMG_6195 IMG_6146 IMG_6190 IMG_9466 IMG_9391 IMG_1282 IMG_9045 IMG_9071 IMG_9088 IMG_9854 IMG_8648 IMG_8408 IMG_8498 IMG_8569

Reklamer

2 thoughts on “Løse høns

  1. Sikken en skøn beskrivelse af jeres hønsehold!! Jeg er nybegynder og har gang i vores første hold daggamle kyllinger vi fik i april måned, nu er de snart 4 mdr gamle hønnikere – og vi håber snart at få vores første æg. De første hanekyllinger er begyndt at øve sig på deres morgengal, så 1 er havnet i gryden, 1 på grillen og 1 i fryseren, og desværre har vi stadig 2 der galer lystigt. Jeg vil spørge dig hvad I gør ift hønsemøg i haven. Vores går også frit rundt i vores helt alm villahave, men græsplæne/flisegange bliver godt møget til, hvis jeg ikke render rundt med bladrive og kost – min bedre halvdel synes efterhånden det er lidt for meget af det gode…og vil genne dem tilbage i hønsegård eller en mindre indhegning 😦 Har I problemer med for meget møg?

    • Hej Hanne
      Jeg synes ikke vi har problemer med fritliggende møg – det kommer jo nok an på hvor stort et areal de har at gå på/sprede det over. Hér har de 1000 kvadratmeter have, plus lidt omkringliggende arealer, så jeg synes ikke klatterne ligger så tæt at det bliver et problem.
      Mvh Lasse

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s