Fra hegnspæl til …

Egepæle-projekter

I forsommeren 2012 kom fruen hjem med en trailerfuld ege-hegnspæle (nogle kolleger på hendes daværende arbejdsplads havde inviteret hende med på shoppetur hos en egetræs-stolpe-sælger) 12-15 stks a små 3 meters længde af typen med et udfræset spor, som som oftest anvendes til raftehegn (hvilket dog ikke skete hér, og ej heller var planen). Disse femten egepæle har ageret grundstof i en hel del projekter i de sidste 2½ år, og nu hvor de sidste rester er blevet brugt, kan der således gøres status over resultaterne.

I første omgang blev alle ‘flangerne’ savet af, så pælene blev mere regulære til senere brug. Der blev vel cirka 150-180 meter lister a 2x2cm ud af den manøvre, lister som siden er blevet anvendt i et utal af sammenhænge rundt om på matriklen.

De tilbageværende stolper/pæle endte med at være nogenlunde regulære stykker tømmer med en dimension på cirka 9x11cm, som sidenhen er blevet skåret op i forskellige dimensioner alt afhængig af hvilket projekt de har skulle bruges til.

Nedenfor ses de af projekterne, jeg har kunnet finde et billede af:

 

Hængekøje-udebruser-stolpe

Et af de simplere projekter var denne pæl, som oprindeligt blev sat op for at holde den anden ende af en hængekøje (den første ende bliver holdt af et æbletræ). Siden er pælen blevet multifunktionel ved også at agere brusehoved-holder til ude-bruseren med fodpedal.

 

Tørrestativ

Her er halvanden hegnspæl omdannet til en tørresnorsholder (som ved tidspunktet for dette foto agerede midlertidig holder for udebruseren).

 

Brødforme

Her er der skåret et 2 centimeter tykt brædt af en egepæl, og dette brædt er snedkereret om til to brødforme.

 

Rugekasse-skelet

2x2cm-listerne indgår alverdens steder i haven, som køkkenhavehegnspæle mv. – og hér danner de skelet i ‘skruk-rugekassen’ og dennes lille bur.

 

Køkkenhave-hegnslåge2

Hér er listerne blevet til en køkkenhavehegnslåge, og to stykker liste holder trådhegnet (et par kiler af et genbrugsgulvbrædt er sat på for at lågen lukker af sig selv).

 

Køkkenhave-hegnslåge

2x2cm-listerne omringer køkkenhaven og holder trådhegnet, der holder hønsene ude, og hér er de også brugt til en anden type låge.

 

Æblepresse

En del af delene i denne hjemmestrikkede æblepresse er også lavet af opskårne egehegnspæle – endvidere indgår dele fra en gammel sofa, gevind og gevindstang fra en justérbar taburet, en skruetrækker og forskelligt andet.

 

Ekstra-drivhus

Sommeren 2013 var der ikke plads til alle tomatplanterne i det rigtige drivhus – igen kom egepælene til hjælp.

 

Kaninbur

Forskellige opskæringer af egepælene indgår her som bærende konstruktion (mm.) i et kaninbur.

 

Bear chairs

Et af de mere avancerede projekter var omdannelsen af cirka to hegnspæle til to behagelige ‘bear chairs’.

 

Balancebom-b

Et af de sidste projekter egepælene nåede at indgå i var denne julegave til vores låne-/bonusbarn Sol, som ønskede sig en balancebom.

 

snittebænk2

Og det sidste projekt egepælene kunne strækkes til – 2½ år efter ankomsten til ejendommen – var denne snittebænk, som æstetisk set slår min gamle snittebænk med længder, og funktionelt udmærker sig ved at kunne skilles ad og transporteres.

 

Derudover er egepælene blevet til et plantebord i drivhuset, et understel til morfars kap-/geringssav, understel til en gammel terazzobordplade, som bruges som et udendørs plantebord og sikkert også lidt småting og midlertidige projekter jeg har glemt.

*

Det er de forhåndenværende søms princip kombineret med den gamle historie om, at hvis man kun har en hammer, så ligner alting et søm – bare med egehegnspæle.

Og der står da stadig lidt afskær og rester rundt omkring, så det er ikke helt sikkert at egepælene har indgået i deres sidste projekt endnu…

Rester-feb15

De sørgelige rester – men lidt småprojekter kan det vel nok blive til…

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s