øjeblikkets indhold – oktober

øjeblikkets indhold - oktober14

Haven giver i år tobak i rigelige mængder – her et godt kg ribbede blade klar til finskæring.

Det er oktober, og efterårsvindene blæser – bladene brunes og falder til jorden, tørreladen er gået i knæ i blæsten og brændeovnens knitren agerer lydtapet indendøre flere og flere timer af døgnet.

Køkkenhaven er efterhånden noget sølle af udseende, men endnu står der gulerødder, rødbeder, pastinak, glaskål, persille, radicchio og bønner i rigelige mængder, det samme med tobakken, som ugentligt giver adskillige kg grønne blade klar til tørring – hvilket nu foregår i værkstedet, da blæsten har knækket et ben på tørreladen og vejret ude alligevel er vel fugtigt. Den sidste frilandsagurk er høstet og frø taget, den stokløbne salats frøstande er ligeledes høstet, og i salat-løg-ærte-bedet er der nu masser af bar jord, som lige straks skal vinterdækkes af sammenrevne blade.

I drivhuset høstes for tiden chili, som lægges til tørre ved brændeovnen, samt peberfrugter, som bruges friske, og vist ikke i år giver tilstrækkeligt til et lager i fryseren. Et par auberginer er det også blevet til, selvom de fleste blev spist på planten af ukendte ædedolke. Tomaterne giver stadig, men ikke så meget som for et par uger siden, hvor den sidste store høst blev gjort, og endnu en portion ketchup blev kogt og frosset ned.

Rundt om i haven står Kæmpe-natlys og skinner i skumringen, humlen blomstrer på hjørnet af campingvognen, tallerkensmækkere og blåkvast er livet op i blomsterkummerne i indkørslen i det våde vejr og æbletræerne smider æblerne til glæde for grisen og hylderne i spisekammeret.

Kyllingerne vokser godt og ser indtil videre ud til at være ene høner, hvilket tegner godt for udskiftningen af æglæggere på matriklen – de gamle damer lægger for tiden deres æg hemmelige steder eller er stoppet, flere af dem fælder og går rundt og ser pjuskede ud.

Campingvognens fortelt er pillet ned og hænger til tørre indenføre før snarlig nedpakning, græsset har fået en studsning – måske årets sidste – om lidt skal næste års hvidløg i jorden og kålhoveder hænges i skuret. Det er oktober, og efteråret er godt i gang.

øjeblikkets indhold - oktober14

I takt med høsten blotlægges stadig mere jord i køkkenhaven – her er det ærte-løg-salat-bedet, der nu kun huser bønnehold 3, lidt radicchio-salat, en række persille og bagerst en række porrer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s