øjeblikkets indhold – september

rundstabel-nedtagning

Rundstablerne er ved at blive taget ned og brændet flyttet i brændeskuret – et selvskabt efterårstegn.

Det er september, og efteråret har indtil videre antaget et sensommerligt tilsnit – solskinstimerne er stadig rigelige, regnbygerne sparsomt fordelt over dagene, og enkelte aftener tændes op i brændeovnen.

I haven høstes i alle ender og kanter. Drivhuset giver stadig ugentligt et par kg tomater, som bruges friske eller henkoges til vinteren, og også ketchup-eksperimenter er undervejs. Vindruerne er høstet og kogt til saft. Chili og peberfrugt er begyndt at rødme, mens auberginerne, som vokser bedre end tidligere år, desværre indtil nu er blevet spist af snegle. Ved og i kvashegnet klatrer vandmelonerne, som forsøgsvis blev flyttet udenfor i slutningen af juli, hvilket ikke var nogen succes med den måde augustvejret udviklede sig – tre meget små vandmeloner bliver det til, og om de når at bliver modne er endnu uvist.

I køkkenhaven er der stadig rigelige mængder gulerødder, pastinak, rødbeder, persille, bønner og agurk, samt forskellige kål i forskellige grader af beskadigelse – foderhampen ser ud til at have holdt en del kålsommerfugle væk, men til gengæld har forskellige insekter o.a. sat sit mærke. Knoldfennikelen  er gået ubehjælpsomt i stok og kun lidt brugbar, og det samme går sig gældende for asparges- og babysalaten. Radicchioen vokser dog fortsat fint og er klar til høst, og det samme er snart tilfældet for butternut-squash og sukkermajs.

Frugttræerne står i forskellige stadier; således er most-æbletræet høstet og mostet og tappet på flasker, ananasæbletræet bærer mange, men små, æbler som løbende spises, Clara Fries-træet bar én pære, Ingrid Marie og nabotræet af uvis art bærer godt og er så småt hhv. spiselige og på anden vis brugbare. Hyldebuskene har givet bær til en første portion hyldebærsaft, og er snart klar til et hold mere, og hunderoserne er ligeledes snart klar til høst og saftkogningsforsøg.

I skoven har ugentlige visitter resulteret i rigelige mængder brombær, hvoraf nogle er kogt til saft, alene eller sammen med ribs og jordbær, og andre er frosset ned og klar til løbende syltetøjskogning over vinteren. Ved stranden er for første gang en enlig havtorn-busk blevet plukkket og høsten frosset ned til senere brug, når der bliver brug for et skud C-vitamin.

Tobakken står grøn og flot, og cirka fire kg modne blade høstes ugentligt og hænges til tørre i tørreladen. Ugentligt pilles de tørre blade af deres tråde og skæres – nu på en nyindkøbt skæremaskine, af polsk oprindelse, som snitter så fint som det kendes fra kiosken.

Frøhøsten er også i fuld gang, således ligger der nu tre slags ærter (sukker-, marv- og højært) fire slags tomatfrø (moneymaker, blomme-, bøf- og cherrytomat), to slags salatfrø (baby- og aspargessalat), gulerodsfrø, porrefrø, tobaksfrø, koriander, spinatfrø, rød mælde-frø, morgenfruefrø mv. til tørre i vindueskarm-reolen.

Hønen Supergrey, som for en måneds tid siden kom ud af hækken med tre små kyllinger, har igen vist sig innovativ og har som eneste høne lært sig at springe over køkkenhavehegnet for at komme ind til sine kyllinger, som er så små at de kan gå gennem hegnets 10x10cm masker. Det samme kan stadig (med nød og næppe) Bakkers fire kyllinger, som snart er 10 uger gamle – og dét at der sommetider går to små hold kyllinger og en voksen høne rundt i køkkenhaven går lidt ud over kålen især, og står samtidig i vejen for såning af grøngødning hvor der er bar jord efter høst af fx. ærter, løg o.a.

I bærbedet er hindbærrene blevet bundet ‘rigtigt’ op for første gang, og nede omkring campingvognen er et nyindkøbt valnøddetræ og to forskellige hasselbuske blevet plantet ud. De to rundstabler er ved at blive pillet ned og brændet på vej om i skuret, hvor løgene hænger i fletninger – det er september, og efteråret er på vej.

Irmalorp i glaskål

Bakkers kylling “Irmalorp” har et godt øje til glaskålens blade. Den og dens søskende kan stadig lige nøjagtig slippe gennem maskerne i køkkenhavehegnet, og glaskål og grønkål er i høj kurs.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s